Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Subiectul discuției a vizat cooperarea țării noastre cu UE, implementarea Acordului de Asociere și a Acordului privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).
Anatol Usatîi a menționat că dezvoltarea economică, eficiența energetică, consolidarea instituțiilor și buna guvernare sunt unele din prioritățile Guvernului de la Chișinău, iar suportul acordat de UE vine să consolideze și mai mult aceste obiective.
„Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru tot suportul valoros oferit de-a lungul anilor. Datorită asistenței primite am reușit să sporim competitivitatea la export a întreprinderilor din Moldova şi reducerea constrângerilor şi a poverii cadrului de reglementare asupra mediului de afaceri, promovarea investițiilor, susținerea IMM-urilor prin programe relevante și ajustate la necesitățile acestora”, a menționat ministrul.
Uniunea Europeană rămâne a fi lider absolut la capitolul asistenței financiare nerambursabile Republicii Moldova, de la începutul cooperării cu țara noastră oferind peste 900 milioane de euro sub formă de grant.
Excelența Sa, Peter Michalko a dat o apreciere progreselor înregistrate de către țara noastră la capitolul implementării Acordului de Asociere şi DCFTA și a menționat că UE va continua să ofere sprijin Republicii Moldova în realizarea reformelor, atât timp cât vor fi urmate aceleași viziuni și vor fi îndeplinite cu succes angajamentele asumate.
„Avem o veste bună pentru producătorii autohtoni, Consiliul UE a adoptat zilele acestea, decizia privind mărirea cotelor de export pentru struguri, prune și cireșe. Moldova va beneficia de cote tarifare suplimentare, fără taxe vamale pentru exportul acestor produse. Acest fapt confirmă încă o dată implementarea cu succes a DCFTA și deschiderea părților spre un dialog constructiv și reciproc avantajos”, a menționat Peter Michalko.
Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost susținerea și alinierea Republicii Moldova la inițiativele UE privind siguranța rutieră și obiectivele stabilite în acest sens la nivel internațional pentru perioada anilor 2020-2030.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.12.2019De la începutul cooperării cu Moldova, UE a oferit peste 900 milioane de euro sub formă de grant
Comentarii (0)