Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2020

Prim-ministrul Ion Chicu a condus ședința Guvernului

Prim-ministrul Ion Chicu a condus ședința Guvernului

La începutul ședinței, prim-ministrul a anunțat despre finalizarea cu succes a discuțiilor cu Misiunea FMI și circumstanțele favorabile pentru semnarea unui Program nou cu Fondul Monetar Internațional, precizând că nu au fost asumate angajamente care ar afecta progresul economiei naționale.

„Economia Republicii Moldova a devenit imună față de situația instabilă politică, fapt demonstrat de rezultatele înregistrate în 2019”, a menționat Ion Chicu.

Pe agenda ședinței de Guvern au fost 17 subiecte. Printre proiectele aprobate au fost Metodologia de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, dar și Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2020 - 2022)”.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a prezentat proiectul Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate și echitabile. Programul ține cont de tehnologiile noi necesare pentru stabilirea exactă a diagnosticului și realizarea tratamentului potrivit. Programul va avea impact național și va ajuta inclusiv beneficiarii serviciilor de dializă, de chimioterapie și de protezare oculară.

Guvernul a aprobat Conceptul tehnic al Sistemului informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor”. Proiectul presupune digitalizarea registrului electronic al vânzărilor și posibilitatea controlului online al tranzacțiilor. Implementarea sistemului va genera bonuri electronice și este o etapă de eficientizare și modernizare a proceselor de evidență, administrare și monitorizare a vânzărilor. Aplicarea sistemului va determina plasarea pe piață a soluțiilor tehnice noi și va simplifica administrarea proceselor atât pentru agenții economici, cât și pentru Serviciul Fiscal.

Ministrul Justiției a prezentat proiectul de lege referitor la procedura de constatare a încălcărilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului, dar și măsuri de prevenire a acestui gen de încălcări. Proiectul de lege stabilește inclusiv modul de aplicare a sancțiunilor. Prin aprobarea documentului se transpun la nivel național prevederile unui set de norme europene în acest domeniu.

În cadrul ședinței de Guvern au fost aprobate un șir de numiri, printre care un vice-director general al ANSA și a fost acceptată demisia vice-directorului general al APP.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus