Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.02.2020

Prima stație de încărcare a automobilelor electrice alimentată de la energia fotovoltaică a fost lansată la Chişinău

Prima stație de încărcare a automobilelor electrice alimentată de la energia fotovoltaică a fost lansată la Chişinău

Maxim Abdușa, proprietar de automobil electric și dezvoltator al unei rețele de încărcare a electromobilelor, a lansat o inițiativă inovatoare de alimentare a automobilelor electrice. El a instalat un sistem de panouri fotovoltaice, cu o suprafață de 52,48 m2, pe acoperișul unui bloc de locuit din mun. Chişinău. Panourile solare dau energie verde pentru stația de încărcare, precum și pentru iluminarea spațiilor comune a blocului rezidențial. Rol de acumulator al surplusului de energie verde îl au bateriile vechi litiu-ion de la o mașină electrică.

Este prima stație de încărcare a automobilelor electrice alimentată de la energia fotovoltaică lansată la Chişinău. Inițiativa a fost posibilă cu sprijinul proiectului PNUD Moldova „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Întregul lanț tehnologic promovează un model sustenabil de transport cu zero emisii CO2. „Valorificarea energiei regenerabile este o cale sigură de a reduce dependența energetică a țării şi de a avea impact pozitiv asupra mediului ambiant. Utilizarea energiei regenerabile ajută R. Moldova să avanseze în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pe care Guvernul s-a angajat să le îndeplinească până în 2030. Sectorului privat îi revine un rol important în promovarea soluțiilor inovatoare care ajută la realizarea angajamentelor asumate de autorități. Totodatăă, asta le permite oamenilor să resimtă beneficiile consumului eficient de energie”, susține Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD Moldova.

Piaţa automobilelor electrice se dezvoltă rapid. Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, 222 de automobile electrice au fost înregistrate la finele anului 2019 în R. Moldova, număr dublu faţă de anul 2018. În următorii ani, zeci de maşini electrice din Moldova vor trebui să îşi înlocuiască bateria.

„Bateriile automobilelor electrice au o durată lungă de viață, dar ajung în final la o stare de uzură care nu mai răspunde standardelor de performanță. Ele însă pot fi folosite pentru stocarea energiei generate de panouri solare sau turbine eoliene. Avem deja solicitări de la staţii peco care vor să renunțe la generatoarele clasice care pe lângă prețul mare de achiziţie, implică şi costuri mari de mentenanță, sunt zgomotoase şi poluante”, spune Maxim Abduşa, manager QMS International, companie care a beneficiat de un grant de 8.000 USD, care a completat investiția proprie de 18.280 USD.

Posesorii de automobile electrice își pot încărca automobilele cu energie verde la un tarif avantajos. „Noi am instalat în garaj o staţie de încărcare. Prefer să îmi încarc aici automobilul, pentru că este mai ieftin ca acasă şi, nu în ultimul rând, fac plinul cu energie curată”, spune Ina Butnaru, proprietară de automobil electric, locuitoare a blocului beneficiar al tehnologiei smart.

Panourile fotovoltaice, instalate din 12 decembrie, au generat până acum 1350 kW energie electrică verde. Anual, ele vor asigura o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 7845 kg.

Locațiile stațiilor de încărcare a automobilelor electrice pot fi accesate la: https://www.plugshare.com/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus