Cadrul normativ privind repatrierea copiilor și adulților ce sunt victime ale traficului de ființe umane, a copiilor neînsoțiți, precum și a persoanelor aflate în situație de dificultate, va fi îmbunătățit, prin includerea unor prevederi noi, care vor spori gradul de protecție socială a categoriilor vizate.
Modificările operate vin să faciliteze procedura de documentare a copiilor neînsoţiţi, identificaţi peste hotare, prin perfectarea certificatului de naștere național și a dosarului personal, în vederea iniţierii procedurii de repatriere a acestora în Republica Moldova.
Totodată, proiectul vizează instituționalizarea activităţilor de însoţire şi transportare a persoanelor repatriate. Astfel, în vederea asigurării drepturilor fundamentale a acestor categorii de persoane, la reîntoarcerea în Republica Moldova, sunt întâmpinate pe teritoriul țării de către angajații centrelor prestatoare de servicii specializate sau ai autorităților administrației publice locale de nivelul întâi, fiindu-le oferite servicii de informare asupra drepturilor deținute.
O altă prevedere importantă ține de acoperirea cheltuielilor de transport cu taxi-ul a beneficiarilor, din care fac parte copii de vâstă fragedă, copii cu dizabilităţi, copii cu nevoi speciale, copii cu comportament deviant, persoane cu dizabilităţi mintale, dizabilităţi locomotorii, cu probleme de sănătate, etc.
Proiectul Hotărârii Guvernului va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Pentru implementarea acestuia, nu sunt necesare alte cheltuieli decât cele prevăzute pentru efectuarea procedurilor de repatriere.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.03.2020Noi prevederi pentru îmbunătățirea mecanismului de repatriere a copiilor și adulților, victime ale traficului de ființe umane
Comentarii (0)