Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.03.2020

Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre intră în faza de programare pentru perioada 2021-2027

Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre intră în faza de programare pentru perioada 2021-2027

Ministerul Finanțelor, cu suportul Proiectului UE TESIM (Suport Tehnic pentru Implementarea și Gestionarea Programelor Transfrontaliere finanțate de Uniunea Europeană) și al Autorității de Management a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, a organizat sesiunea  de prezentare a procesului de programare a următoarei etape (2021-2027) a acestui program transfrontalier, cu denumirea generică Interreg NEXT Black Sea Basin. 

Sesiunea de prezentare a avut drept scop informarea participanților despre principalele caracteristici ale următorului program și arhitectura acestuia, etapele și metodologia procesului de programare, precum și despre rolul autorităților naționale, ai reprezentanților societății civile și altor părți interesate de la nivel național, regional și local în procesul de programare. În mod special au fost remarcate două etape importante în acest proces, și anume analiza teritorială și crearea grupului național de lucru pentru programarea următoarei etape. Un mesaj important al evenimentului este că responsabilitatea pentru strategia programului revine țărilor participante la program. Astfel, asigurarea unui proces participativ de programare la nivel național este absolut important, inclusiv pentru o mai bună reflectare a priorităților de dezvoltare ale Republicii Moldova în viitorul document de program.

Participanții la prezentarea procesului de programare - reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai mediului academic și societății civile - au apreciat organizarea unui atare eveniment și și-au exprimat disponibilitatea pentru implicare în proces și oferirea suportului necesar. Procesul de programare include crearea grupului național de programare, analiza teritorială, consultări naționale privind prioritățile Republicii Moldova spre a fi reflectate în program, elaborarea documentului de program, consultarea acestuia cu țările participante, și aprobarea finală de către Comisia Europeană (care se așteaptă a avea loc în februarie-martie 2021).

Actualul Program Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană și are un buget de 49 mil. Euro. În cadrul Programului au fost selectate pentru finanțare 55 de proiecte, dintre care 24 sunt la etapa de implementare, iar 31 – la etapa de semnare a contractelor. Republica Moldova a participat și în primul Program Operațional Comun Bazinul Mării Negre, implementat în perioada 2007-2013. Atunci Programul a dispus de un buget de 35 mil. Euro și au fost implementate 60 de proiecte. De menționat, că suma co-finanțării în cadrul programului este de 10%.

Mai multe informații despre Program și despre procesul de programare a viitoarei perioade  pot fi accesate de pe site-ul programului, www.blacksea-cbc.net. Prezentarea succintă a programelor menționate supra poate fi accesată aici.

Amintim, că Republica Moldova participă activ în 3 Programe Transfrontaliere și Transnaționale:

Programul de cooperare transfrontalieră Bazinul Mării Negre 2014-2020;
Programul de cooperare transfrontalieră România-Moldova 2014-2020;
Programul Transnațional Dunărea 2014-2020.

La moment, toate 3 Programe Transfrontaliere și Transnaționale la care Republica Moldova este parte sunt la etapa de programare a următoarei perioade 2021-2027, anunță Ministerul Finanțelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus