Reprezentanții mediului de afaceri au venit cu informații despre impactul restricțiilor, impuse în contextul răspândirii COVID-19, asupra operatorilor economici. În cadrul ședinței a fost făcut un schimb de opinii referitor la modul în care ar putea fi susținuți oamenii de afaceri să depășească cu pierderi minime criza generată de evoluția epidemiei COVID-19.
„Situația extraordinară impune decizii extraordinare. Criza neapărat va genera pierderi, dar împreună vom identifica soluții de reducere a pierderilor. Doar acționând împreună vom menține stabilitatea sistemului bugetar–fiscal. La moment, încasările la buget sunt în normă, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Trebuie să identificăm politicile și măsurile necesare pentru minimalizarea efectelor acestei crize”, a menționat Ion Chicu.
Ministrul Pușcuța a prezentat un set de măsuri menite să reducă efectele negative pentru business, printre care amânarea plăților la impozitul pe venit al persoanelor juridice, prelungirea termenului de depunere a unor declarații și rapoarte, instituirea unui moratoriu la controalele de stat, micșorarea TVA pentru sectorul HoReCa, scutirea unor întreprinderi de efectuarea auditului obligatoriu al situațiilor financiare ș.a.
Guvernatorul BNM a anunțat că există rezerve suficiente și Banca Națională intenționează să adopte măsuri de relaxare monetară. Au fost operate modificări în cadrul normativ, care permit băncilor comerciale o flexibilitate mai mare în relațiile creditare cu persoanele fizice, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.03.2020Prim–ministrul Chicu a discutat problema efectelor evoluției situației epidemiologice asupra economiei naționale cu un grup de asociații de business
Comentarii (0)