Viceprim-ministrul Pușcuța a prezentat proiectul pentru angajarea răspunderii în fața parlamentului privind adoptarea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.
Cabinetul Chicu a decis subvenționarea integrală din bugetul public a impozitelor salariale în cazul angajaților, activitatea cărora a fost sistată, urmare a deciziilor în cadrul stării de urgență. Pentru angajații agenților economici afectați indirect vor fi recuperate 60% din impozitele salariale.
Pe durata stării de urgență vor beneficia de ajutor de șomaj în mărime de 2775 de lei toți cei care se vor adresa la Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă. A fost decisă reducerea cotei TVA pentru întreprinderile care activează în industria HoReCa de la 20% la 15%. Au fost operate modificări în administrarea taxelor prin comprimarea a 6 taxe separate în 3. Acest pas va simplifica administrarea proceselor pentru agenții economici și a Serviciului Fiscal de Stat.
Serghei Pușcuța a prezentat și proiectul de modificare a Legii nr. 293 / 2017 referitoare la Programul de stat “Prima casă”. Modificările propuse cresc accesibilitatea Programului ridicând plafonul de vârstă a solicitanților de la 45 până la 50 de ani. A fost redusă cota participației proprii la procurare de la 10% la 5% din costul imobilului. A fost eliminată condiția lipsei imobilului în proprietate pentru cei care aplică la Program. A fost deschisă oportunitatea de a accesa Programul pentru beneficiarii creditelor ipotecare contractate până la lansarea “Prima Casă”, adică până la data de 26 Martie 2018. Pentru 2020 pentru implementarea Programului de stat “Prima Casă” sunt prevăzute 70 milioane lei.
Ministrul Răilean a prezentat pentru aprobare proiectul referitor la inițierea negocierilor pentru semnarea contractului de finanțare între RM și Banca Europeană de Investiții a proiectului “Eficiență energetică în RM”. În cadrul acestui contract BEI va acorda un împrumut RM în valoare de 30 milioane euro pentru realizarea proiectului “Eficiența energetică în RM”, valoarea totală a căruia este de 75 milioane euro. 30 milioane sunt un credit din partea BERD și un grant de 15 milioane euro oferit de Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene. Perioada de implementare a proiectului începe în trimestrul III al anului 2020 și se încheie în trimestrul III, 2024.
Ministrul Șarov a prezentat proiectul referitor la inițierea negocierilor și semnarea Protocolului Adițional pentru modificarea Acordului între MECC al RM și Ministerul Învățământului al Republicii Chineze din 2014. În rezultat va crește până la 25 numărul de burse acordat de fiecare dintre părți, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.