La această zi, sunt înregistrate 1662 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 129 cazuri sunt din Stânga Nistrului, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Starea de sănătate a persoanelor infectate: 169 - stare gravă, 471 - stare de gravitate medie, restul în stare satisfăcătoare.
La fel, sunt internați 118 copii infectați cu COVID-19, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare.
Pâna la ziua de azi, 107 persoane au fost tratate, iar 33 persoane au decedat din cauza COVID-19.
În total, au fost confirmate 435 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 109, asistenţi medicali -154, felceri - 29, paramedici - 1, farmacişti - 8, personal auxiliar - 134 persoane.
În cadrul unei intervenții on-line din această dimineață, șeful secției terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, a menționat că până în prezent la reanimare au fost internate 61 de persoane, 44 dintre acestea sunt în stare gravă, 7 pacienți sunt conectați la ventilare artificială și alți 3 la hemodializă. Totodată, 22 de pacienți sunt dependenți de oxigen. La fel, medicul a subliniat că spitalul dispune de echipamentele necesare, precum și de consumabile, inclusiv tuburi pentru intubare de unică folosință.
“Astăzi voi parafraza comentariul unui doctor care activează în cadrul Centrului COVID-19. Permiteți lucrătorilor medicali să lupte pentru sănătatea oamenilor. Scutiții de comentarii negative. Ei au nevoie de mobilizarea și susținerea noastră”, a accentuat ministrul Viorica Dumbrăveanu în mesajul său din această dimineață.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează recomandările care trebuie respectate de fiecare persoană:
-Evitați locurile publice. STAȚI ACASĂ!;
-Păstrați distanța socială de minim 1 m;
-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;
-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;
-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);
-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.