Comisia juridică, numiri și imunități a decis, în ședința de astăzi desfășurată la distanță, să propună plenului Parlamentului aprobarea, în lectura a doua, a unui proiect de modificare a Codului penal.
Potrivit proiectului, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea lor într-un conflict armat, în acţiuni militare sau în alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 10 la 15 ani. În prezent, aceste termene constituie 3-7 și, respectiv, 5-10 ani.
Potrivit Codului penal, mercenar este persoana special recrutată, în ţară sau în străinătate, pentru a lupta într-un conflict armat, care ia parte la operaţiunile militare în vederea obţinerii unui avantaj personal sau a unei remunerări promise de către o parte la conflict sau în numele acesteia, care nu este nici cetăţean al părţii la conflict, nici rezident pe teritoriul controlat de o parte la conflict, nu este membru al forţelor armate ale unei părţi la conflict şi nu a fost trimisă de către un stat, altul decât partea la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv.
Inițiativa legislativă aparține deputaților Mihai Popșoi, Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan, Igor Grosu, Virgiliu Pâslariuc.
Proiectul de lege urmează a fi supus dezbaterilor în plenul Legislativului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.04.2020Parlamentul va înăspri pedepsele pentru mercenari și organizatorii acestora
Comentarii (0)