Comisia Europeană a adoptat astăzi decizia de a acorda asistență macro-financiară în valoare de trei miliarde de euro către mai multe state, printre care și țări ale Parteneriatului Estic, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Propunerea de acordare a unui pachet de asistență macro-financiară face parte din strategia Team Europe – un răspuns acordat de UE pentru suportul statelor partenere în efortul lor de a face față pierderilor economice datorate pandemiei de coronavirus. Astfel, ajutorul macro-financiar va fi acordat după cum urmează – Albania 180 de milioane, Bosnia și Herțegovina 250 de milioane, Georgia 150 de milioane, Iordania 200 de milioane, Kosovo 100 de milioane, Republica Moldova 100 de milioane, Muntenegru 60 de milioane, Macedonia de Nord 160 de milioane, Tunisia 600 de milioane si Ucraina 1,2 miliarde de euro.
Comisarul European pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la frontierele UE. “Este o criză globală, de aceea, ori facem față, ori cădem împreună. Decizia de astăzi a Comisiei Europene este un ajutor decisiv pe care îl acordăm celor zece vecini ai noștri în lupta lor împotriva coronavirusului. Solicit Parlamentului European și Consiliului European să accepte acest pachet financiar dedicat Parteneriatului Estic”, a spus Gentiloni.
Pachetul de asistență macro-financiară va fi valabil pentru un an și va fi acordat sub forma unui credit preferențial. Împreună cu suportul FMI, această asistență va contribui la relansarea și stabilizarea macro-economică. Pentru a deveni activ, pachetul macro-financiar propus de Comisia Europeană trebuie să fie adoptat de Parlamentul European și Consiliul European, informează Moldpres.
MAEIE salută decizia Comisiei Europene de a include Republica Moldova în lista țărilor care vor beneficia de un pachet de asistență macrofinanciară a UE pentru diminuarea efectelor negative ale crizei cauzate de Covid-19. Astfel, Republica Moldova este eligibilă pentru obținerea un credit de 100 de milioane euro în condiții avantajoase.
Acest sprijin reprezintă o demonstrație importantă a solidarității UE față de Republica Moldova într-o perioadă de criză fără precedent.
Într-o postare pe rețelele de socializare, premierul Ion Chicu a menționat că „acești bani, când vor veni, vom propune să fie orientați spre dotarea spitalelor Republicii Moldova cu echipament modern. În afară de coronaviruși, viețile moldovenilor sunt răpuse de cancer, maladii cardio-vasculare și multe alte boli. E timpul să alegem corect prioritățile!”.