Situația în domeniul investițiilor în contextul crizei pandemice, a fost abordată în cadrul unei videoconferințe, cu participarea Ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și echipa de experți a proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova pe politici economice”, implementat cu suportul GIZ.
În cadrul discuțiilor, experții au menționat că situația de criză provocată de pandemia COVID-19 a schimbat planurile investitorilor locali și străini. În majoritatea țărilor europene, în primele luni ale anului curent se înregistrează o reducere a activităților investiționale. Companiile mari și concernele internaționale, care activează pe teritoriul țării noastre și-au sistat proiectele de extindere, precum și noile investiții pentru anul 2020. Principalele dificultăți ale companiilor sunt insuficiența materiei prime din cauza suspendării activității furnizorilor internaționali, scăderea cererii de bunuri pe piețele de desfacere, insuficiența forței de muncă și incapacitatea de plată.
Evoluțiile economice prognozează o revenire mai dificilă a companiilor din anumite sectoare precum HoReCa, turism, transport terestru sau aerian de pasageri și cel al serviciilor, totuși, altele ar putea avea oportunătăți de ascensiune. Printre acestea sunt serviciile de externalizare a proceselor de business (BPO), care au un potențial de creștere cu circa 60 000 de locuri noi de muncă în Moldova. Potrivit datelor Agenției de Investiții, serviciile BPO reprezintă circa 12% din piața locală de servicii outsource, companiile prestând deja o gamă largă de servicii precum relații cu clienții, procesarea datelor, inginerie etc.
Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, criza pandemică ar putea accelera, de asemenea, dezvoltarea sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor, chiar dacă și acesta este afectat de restricțiile de circulație la nivel internațional, scăderea cererii sau întârzierea plăților.
„Pentru noi este important să avem răspunsuri pregătite la provocările crizei pandemice în toate sectoarele economiei, în special, în domeniul investițional. Și asta pentru că investițiile străine sunt esențiale pentru creșterea economică, competitivitate și ocuparea forței de muncă. De aceea, propunerile experților pentru cadrul de politici investiționale pentru etapa post criză sunt necesare”, a spus Sergiu Railean.
La final, echipa de experți a concluzionat că va identifica un set de instrumente pentru promovarea oportunităților investiționale la etapa post criză și le va propune Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru includerea în agenda de lucru, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.04.2020Situația de criză provocată de pandemia COVID-19 a schimbat planurile investitorilor locali și străini
Comentarii (0)