Propunerile Coroplast Harness Technology pentru menținerea locurilor de muncă în cazul staționării tehnice a întreprinderii pe durata Stării de Ugență au fost prezentate de directorul companiei, Asbjörn Oblasser, în cadrul unei videoconferințe cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.
Potrivit investitorului, care angajează 850 de persoane în cadrul unității de producere din subzona Căușeni a ZEL Bălți, scăderea numărului de comenzi din partea contractorilor externi, dar și restricțiile impuse de Starea de Urgență au determinat multe întreprinderi să-și sisteze activitatea sau să staționeze. În aceste condiții, angajatorul trebuie să identifice cele mai bune soluții pentru menținerea locurilor de muncă și remunerarea angajaților în timpul pandemiei.
Astfel, Asbjörn Oblasser a propus ca instrument pentru perioada de criză, includerea în legislație a prevederii de „program de lucru redus”, care ar oferi agentului economic flexibilitatea de a păstra numărul de angajați din state, cu remunerarea timpului efectiv de lucru, de exemplu pentru 50% din norma zilnică pe o durată nu mai mare de 6 luni. În acest fel, muncitorii își vor păstra locurile de muncă și abilitățile, echipele din companii vor rămâne intacte, iar oamenii nu vor emigra. Actualmente, legislația prevede șomajul tehnic, încetarea temporară a activității, concediul plătit, încetarea contractului de muncă, concediul neplătit etc.
Sergiu Railean a apreciat propunerile investitorului și a menționat că va promova în cel mai scurt timp această soluție pe agenda Guvernului.
„Suntem în căutarea celor mai eficiente căi de ieșire din criza pandemică. Prioritatea noastră este să ne păstrăm angajații, iar propunerea investitorului străin de a utiliza munca cu timp redus, după modelul Germaniei și altor țări, ar putea fi un instrument potrivit în astfel de timpuri”, a spus ministrul Railean.
„Coroplast Harness Technology” este cea mai mare companie cu capital străin din raionul Căuşeni. Este specializată în producerea cablajelor auto, dar și în injecție de mase plastice și cauciuc a terminalelor pentru cablaje. Volumul vânzărilor companiei este de 15,6 milioane de euro anual, iar producția este orientată 100 % spre export, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.04.2020Program de lucru redus pentru angajați
Comentarii (0)