Planul de investiții aprobat de ANRE constituie 353 milioane de lei și prevede mai multe lucrări menite să asigure sporirea confortului consumatorilor, precum și eficientizarea proceselor și îmbunătățirea infrastructurii de producere a energiei electrice și termice și distribuție a energiei termice.
Planul de investiții pentru anul 2020 presupune:
Reparația capitală a 14 tronsoane de conducte termice, cu lungimea totală de cca 5,5 km și izolarea termică a cca 6,5 km de conducte termice supraterane;
Reabilitarea utilajului termotehnic de la Sursele de producere – CET Sursa I, CT Vest și CT Sud și CT Suburbane;
Dotarea cu noi echipamente a sistemului de transmitere a datelor de la CT Vest și CT Sud;
Instalarea a 42 Puncte Termice Individuale în 16 blocuri locative și 9 instituții publice/sociale din mun. Chișinău.
„Toate investițiile Termoelectrica pentru acest an sunt direcționate pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii operaționale, de producere a energiei termice și electrice și distribuție a energie termice, iar rezultatul așteptat este o eficiență crescută și oferirea soluțiilor sigure și inteligente de termoficare centralizată pentru consumatorii noștri”, a declarat directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni.
În contextul situației epidemiologice existente, precizăm că lucrările de investiții și cele de mentenanță se realizează, deocamdată, în zonele în care nu există expuneri ale personalului, respectându-se totodată toate recomandările autorităților privind prevenirea infecției cu COVID-19.
În paralel, Termoelectrica este implicată în procesul de pregătire a noului Proiect de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET II), ce urmează a fi finanțat de Banca Mondială. În momentul de față specialiștii întreprinderii elaborează proiectele de sarcini, în timp ce Ministerul Economiei și Infrastructurii analizează aspectele privind procedurile de negociere și aprobare a Acordului de finanțare.
Investițiile din acest proiect presupun construcția unor noi surse de generare și reconstrucția celor existente, ceea ce va permite creșterea cu circa 50% a volumului de energie electrică și cu cca 25% a energiei termice produse în cogenerare.
O altă componentă importantă constituie implementarea unor măsuri de eficientizare a consumului de energie termică în blocurile locative, prin reabilitarea și modernizarea sistemelor interne de încălzire, fapt ce va permite diminuarea facturilor la energie termică a consumatorilor finali dar și asigurarea calității înalte a serviciului prestat.
Proiectul urmează a fi aprobat în această vară și va fi implementat pe o perioadă de 4 ani.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.05.2020Termoelectrica urmează să implementeze pe parcursul anului 2020 mai multe proiecte strategice de investiții
Comentarii (0)