Executivul a aprobat astăzi, în cadrul ședinței de guvern, proiectul de Lege privind modificarea unor acte normative, care vine să reglementeze activitatea agențiilor private de plasare în câmpul muncii peste hotare și sporirea calității serviciilor și măsurilor de ocupare a forței de muncă în țară.
Proiectul prevede revizuirea unor măsuri de ocupare a forței de muncă și includerea unor prevederi adiționale ce țin de înregistrarea statutului de șomer, conceptul de „angajare asistată”, conceptul de „tineri NEET” și servicii de identificare a acestora.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, proiectul propune alinierea conceptului de „angajare asistată” la cele mai bune practici europene (EUSE) și oferirea posibilității prestatorilor de servicii sociale din domeniul privat și asociativ de a acorda servicii de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități.
Alte prevederi importante se referă la emigrarea în scop de muncă. În acest sens, a fost revizuită politica de angajare peste hotare prin introducerea unor reglementări ce ar spori angajarea legală a cetățenilor Republicii Moldova și diminuarea fenomenului de exploatare în scop de muncă.
La fel, reglementarea activității agențiilor private de plasare în câmpul muncii peste hotare, vizează sistemul de licențiere și monitorizare a acestora, modalitățile de emigrare în scop de muncă, precum și noi modalități de reglementare a raporturilor de muncă racordate la realitățile pieței muncii internaționale.
Prezentul proiectul urmărește creșterea gradului de implicare şi participare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a angajatorilor la implementarea măsurilor de ocupare a forţei de muncă și va reduce riscul de excluziune socială a grupurilor social-vulnerabile, iar pe plan internațional va asigura procesul legal de emigrare în scop de muncă a cetățenilor Republicii Moldova.