Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.07.2020

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a reluat dialogul cu misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a reluat dialogul cu misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional

Echipa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) condusă de Octavian Calmâc, Director al ANRE a reluat dialogul cu misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, Șeful misiunii FMI, în contextul negocierilor pe marginea noului Program de cooperare cu Republica Moldova.

Discuțiile s-au axat pe necesitatea continuării reformelor structurale, inclusiv în domeniul energetic și implementarea Pachetului Energetic III în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale. Astfel, noul Program al FMI pentru Republica Moldova care se va implementa în următorii trei ani (2020-2023) va cuprinde unele prevederi aferente activităților reglementate de ANRE.

În acest context s-a accentuat necesitatea separării operatorilor sistemelor de transport (OST) din sectoarele electroenergetic și de gaze naturale, dar și evoluția tarifelor la gazele naturale și energie electrică în anii 2020-2021.

Odată cu semnarea și avizarea contractelor de procurare a energiei electrice există premise iminente pentru revizuirea tarifelor și prețurilor la energia electrică livrată consumatorilor finali din țară. O decizie în acest sens va fi luată de ANRE în viitorul apropriat.  

Este de menționat că ANRE a aprobat și a transpus majoritatea actelor normative de reglementare prevăzute în Pachetul Energetic III. Totuși, Agenția rămâne preocupată de determinarea devierilor tarifare și pierderilor tehnologice acumulate în sectorul gazelor naturale pe parcursul ultimelor zece ani și implementarea mecanismului de recuperare a acestora.

În ceea ce privește separarea, desemnarea și certificarea operatorilor sistemelor de transport a energiei electrice și a gazelor naturale, Directorul ANRE, Octavian Calmâc, a relatat că pe parcursul anului 2019 au fost desfășurate activități privind certificarea OST al energiei electrice Î.S. „Moldelectrica” și în cooperare cu Secretariatul Comunității Energetice a fost elaborat și aprobat Planul de separare a OST al gazelor naturale. Termenul limită pentru implementarea Planului de separare este octombrie curent.

De asemenea, Directorul Calmâc a menționat că la soluționarea problemelor existente în domeniile de reglementare, Consiliul de Administrație al ANRE va avea o abordare promptă, profesionistă și pe deplin în conformitate cu cadrul legal în vigoare.

Potrivit ANRE, reprezentanții FMI au încurajat ANRE să intensifice cooperarea cu Secretariatul Comunității Energetice și operatorii din piața gazelor naturale pentru soluționarea cât de curând posibilă a problemei devierilor tarifare din sectorul gazelor naturale și a chestiunii legate de determinarea consumurilor tehnologice și a pierderilor de gaze naturale din rețelele de distribuție. Totodată, se va acorda o atenție sporită procesului de separare, pentru ca în rezultatele măsurilor ce se implementează, OST din sectoarele reglementate să corespundă prevederilor Pachetului Energetic III și să funcționeze conform cerințelor europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus