Prim-ministrul a evaluat progresul în implementarea activităților realizate pe domeniul modernizării serviciilor publice, pentru perioada lunilor februarie – iunie 2020. În cadrul ședinței online au participat reprezentanții instituțiilor implicate în acest proces.
În debutul ședinței, Ion Chicu a adus felicitări cu ocazia împlinirii a 10 ani de la fondarea Agenției de Guvernarea Electronică, menționând că modernizarea serviciilor publice este un obiectiv major al Guvernului: „Doresc și în continuare să manifestați aceeași abnegație și vă doresc să aveți succese mari în continuare. Considerând această necesitate de digitizare a serviciilor, legăm mari speranțe de activitatea dumnevoastră și suntem siguri planurile pe care le aveți vor fi puse în practică”.
Directorul Agenției pentru Guvernare Electronică, Iurie Țurcanu, a subliniat implicarea eficientă a Guvernului în implementarea proiectului. În cadrul discuțiilor, Iurie Țurcanu a informat premierul că, în pofida crizei pandemice, mai mult de jumătate din acțiunile solicitate anterior au fost realizate. Astfel, din cele 69 de acțiuni planificate - 53 au fost realizate în totalitate, 11 se află în curs de realizare, iar 5 nu au fost inițiate. Majoritatea acțiunilor nerealizate țin de ajustarea cadrului normativ.
Conducerea e-Guvernare a prezentat informația privind procesul de dezvoltare a Sistemului Informațional al serviciului guvernamental de plăți electronice, MPay. Extinderea serviciului prevede funcționalități noi precum: posibilitatea achitării serviciilor comunale, achitării pensiilor ș.a. Proiectul urmează a fi definitivat și propus Guvernului spre aprobare.
La fel, au fost prezentate 3 activități noi care urmează a fi incluse în cadrul proiectului de modernizare a serviciilor guvernamentale. Acestea sunt: implementarea arhivei electronice, identificării electronice mobile fără SIM și a platformei a-APL.
În finalul ședinței, premierul Ion Chicu a cerut responsabililor elaborarea planului pentru perioada septembrie – decembrie 2020.
Proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale” în Republica Moldova, susținut financiar de Banca Mondială, a fost lansat în anul 2018 și are o perioadă de implementare de 5 ani, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.08.2020Premierul Ion Chicu a examinat progresul în procesul de modernizare a serviciilor publice
Comentarii (0)