Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a prezentat luni, 24 august, în cadrul unui briefing de presă rezultatele admiterii la studii superioare, sesiunea de bază 2020, și principalele reglementări privind pregătirea instituțiilor de învățământ superior pentru noul an de studii în condițiile pandemiei virusului COVID-19.
Ministrul Igor Șarov a menționat că în sesiunea de bază a Admiterii 2020, înmatricularea la ciclul I - studii superioare de licență s-a organizat la 169 de specialități, oferta fiind de 5000 locuri bugetare, iar la ciclul II – studii superioare de master – 3096 de locuri finanțate din bugetul de stat.
Astfel, urmare a sesiunii de bază a admiterii 2020, avem următoarele rezultate preliminare: ciclul I - la locurile cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 4201 de studenți, iar la ciclul II - 3014 masteranzi.
În ceea ce privește înmatricularea la contract, menționăm că majoritatea locurilor cu taxă au fost solicitate la instituțiile de stat: din cele 8736 studenți admiși la licență, contract – doar 2037 studenți (23%) sunt la instituțiile private. La master, la fel, majoritatea studenților la contract sunt la instituțiile publice: din cei 3926 de masteranzi înmatriculați la taxă – doar 442 (11%) sunt la instituții private.
În perioada, 21-29 august, instituțiile de învățământ superior organizează sesiunea suplimentară a concursului de admitere pentru acoperirea locurilor rămase atât la buget, cât și la contract.
În procesul de pregătire a redeschiderii instituțiilor de învățământ superior în anul de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, conducerea instituțiilor de învățământ superior:
- va efectua renovările curente și/ sau reparațiile capitale necesare, curățenia generală, deratizarea și dezinfecția teritoriului, a spațiilor și suprafețelor, a utilajului/ inventarului din instituție;
-va asigura instituția de învățământ superior și căminele din gestiune cu cantitățile necesare de săpun, detergenți, dezinfectanți pentru realizarea măsurilor de dezinfecție și de asigurare a recomandărilor sanitaro-igienice;
- va monitoriza organizarea alimentației studenților, în conformitate cu recomandările sanitaro-epidemiologice și în funcție de numărul de locuri disponibile în cantină;
-va examina posibilitatea de reamenajare a unor spații din instituția de învățământ, în vederea organizării procesului educațional conform modelului de studii aprobat de Senat;
- va evalua gradul de acces al tuturor cadrelor didactice și studenților la activitățile educaționale online și întreprinde măsuri pentru asigurarea accesului tuturor la activitățile educaționale etc.
În primele 2 săptămâni universitățile vor desfășura procesul de studii online. În măsura posibilităților, pentru studenții anului I, în primul semestru al anului academic 2020-2021, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării recomandă organizarea procesului didactic preponderent în sălile de curs, cu acces etapizat în universitate – pe ture, evitând aglomerarea și asigurând respectarea normelor de distanțare fizică.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării recomandă ca studenții de la învățământul cu frecvență redusă și ciclul II – master să desfășoare cursurile teoretice și orele practice în regim online. Lucrările de laborator, care nu pot fi efectuate la distanță, se să desfășoare seara sau în zilele de sâmbătă și duminică, conform orarului stabilit de instituție, astfel încât aceștia să nu interacționeze cu studenții de la învățământul cu frecvență și să poată fi dezinfectate spațiile.
Cazarea studenților în căminele din gestiunea instituțiilor urmează să se desfășoare etapizat pe parcursul lunilor august - septembrie pentru a nu aglomera imediat căminele și a respecta măsurile de prevenire a infecției COVID-19.
Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
25.08.2020Ministrul Igor Șarov a prezentat rezultatele sesiunii de bază a concursului de Admitere 2020 și principalele reglementări privind debutul noului an de studii în instituții de învățământ superior în condițiile pandemiei COVID-19
Comentarii (0)