Măsurile de răspuns ale statelor la pandemia COVID-19, cât și lecțiile învățate, atât la nivel regional, cât și global sunt subiectele discutate la cea de-a 70-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa (RC70), care a început astăzi.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, forumul a reunit miniștrii sănătății și reprezentanții de rang înalt ai celor 53 de state membre din regiunea europeană OMS, precum și ai organizațiilor partenere și societății civile, pentru a discuta mai multe subiecte prioritare ce țin de domeniul sănătății. Sesiunea Comitetulul Regional se va desfășura îm premieră on-line, în perioada 14-15 septembrie, la Copenhaga.
Printre subiectele care vor mai fi abordate în cadrul evenimentului se numără aprobarea noului Program european de activitate pentru anii 2020–2025 „Acțiuni unite pentru o sănătate mai bună”, care include intervenții pentru sprijinirea planurilor de recuperare a pandemiei din statele membre, transformarea în regiune și stabilirea bugetului pentru anii 2022-2023, precum și acreditarea actorilor regionali nestatali.
”Apreciez înalt mobilizarea și răspunsul prompt al țărilor din regiunea europeană la pandemia COVID-19, care ne-a arătat cât de importante sunt eforturile comune în consolidarea sistemelor de sănătate. În acest context, o componentă foarte importantă o reprezintă aprobarea Programului european de activitate pentru anii 2020–2025 „Acțiuni unite pentru o sănătate mai bună”, prin care OMS Europa își propune să ajute țările din întreaga regiune să îndeplinească așteptările cetățenilor pentru sănătate, prin garantarea accesului universal la îngrijiri de calitate, protejarea împotriva urgențelor de sănătate publică și construirea de comunități sănătoase”, a menționat directorul regional al OMS Europa, Hans Henri P. Kluge.
Delegația Republicii Moldova, formată din reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a participat la inaugurarea evenimentului.
Viorica Dumbrăveanu a mulțumit Organizației Mondiale a Sănătății pentru tot suportul acordat sistemului de sănătate din Republica Moldova, în răspunsul și controlul pandemiei Covid -19.
„Pandemia Covid-19 a arătat cât de fragile sunt sistemele de sănătate, sociale și economice din majoritatea țărilor lumii în fața unei pandemii globale și cât de necesar este ca fiecare țară să dezvolte și să organizeze sisteme de sănătate publice puternice, care să poată răspunde situațiilor de urgență din domeniul sănătății publice”, a menționat ministrul.
În intervenția sa, secretarul de stat, Alexandru Holostenco a vorbit despre măsurile de control și răspuns ale Republicii Moldova la pandemia COVID-19: “Toate eforturile Republicii Moldova de la începutul pandemiei au avut drept scop asigurarea instituțiilor medicale cu dispozitive și echipamente de protecție, instruirea lucrătorilor medicali, informarea cetățenilor cu privire la măsurile de protecție și riscurile pentru sănătate ale infecției COVID-19, testarea, izolarea și monitorizarea pacienților testați pozitiv și oferirea de servicii medicale calitative. Cu sprijinul OMS, a fost elaborat Planul Național de pregătire și răspuns la infecția COVID-19.
Comitetul Regional pentru Europa al OMS reprezintă organul decizional al OMS, în cadrul căruia se decid politicile și strategiile de sănătate regionale și se monitorizează activitatea organizației în regiune, inclusiv cea bugetară.
Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
14.09.2020Comitetul Regional OMS pentru Europa se întrunește la cea de-a 70-a sesiune
Comentarii (0)