Trimite e-mail | Printeaza
Social
21.09.2020

Au fost inaugurate „Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2020”

Au fost inaugurate „Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2020”

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu instituțiile de cultură din subordine a lansat astăzi, 21 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă „Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2020”, cu genericul „Patrimoniu cultural și Educație”.

Ministrul Igor Șarov a menționat că a devenit  o tradiție în Republica Moldova ca în luna septembrie să marcăm Zilele Europene ale Patrimoniului, împreună cu alte 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene. „Diversitatea moștenirii culturale are potențialul de a oferi soluții creative la problemele contemporane, oferindu-ne noi idei pentru a crea o zi de mâine mai bună.  Astfel, pentru a aduce patrimoniul cultural mai aproape de copii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a inclus un modul dedicat educației prin cultură în cadrul cursurilor școlare.”, a subliniat oficialul.

În context, ministrul Igor Șarov a invitat cetățenii să descopere istoria, diversitatea și semnificația patrimoniului cultural al Republicii Moldova, care este parte integrantă a moștenirii culturale europene.

În cadrul ediției 2020 „Zilelor Europene ale Patrimoniului”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării lansează și campania de sensibilizare a publicului larg cu privire la necesitatea păstrării patrimoniului cultural, cu genericul „Arheologia patrimoniului”. Astfel, în colaborare cu Rezervația cultural-naturală „Orheiul vechi”, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Agenția Națională Arheologică și Centrul Național de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, de comun cu asociațiile obștești, asociațiile de voluntari, localnici, vor organiza campanii de sensibilizare în 9 localități care au obiective de patrimoniu de importanță națională. Pe lângă apelul la susținerea campaniilor de salubrizare din jurul acelor obiective, vor fi organizate sesiuni de instruire pentru publicul larg cu participarea unui număr limitat de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de combatere a răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus.

Startul campaniei se va da la Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, cu implicarea Fundației Caritas Moldova. Voluntarii asociației și localnicii vor colecta deșeurile de pe teritoriul Rezervației, fiind însoțiți de către studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Facultatea arte plastice și design, care, pe parcursul ZEP, vor da o a doua viață deșeurilor, transformându-le  în obiecte de artă.

Campania va continua în localitățile Văleni, Slobozia Mare, Crihana Veche, Cheile Butești, Cobani, Climăuții de Jos, Vadul lui Rașcov, Mateuți.

„Prin organizarea acestor evenimente, ne propunem să îndemnăm publicul să descopere cunoștințele, tradițiile și aptitudinile care definesc specificul acestor localități. Cultura și patrimoniul cultural au un rol esențial în dezvoltarea unei comunități responsabile, contribuind la progresul socio-cultural al țării.”, a afirmat secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol.

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o inițiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franța. Din 1999 şi Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit Europa, un patrimoniu comun.

Programul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2020 poate fi vizualizat aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus