Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.09.2020

Uniunea Europeană oferă sprijin Republicii Moldova pentru dezvoltarea IMM-urilor din zonele rurale ale țării

Uniunea Europeană oferă sprijin Republicii Moldova pentru dezvoltarea IMM-urilor din zonele rurale ale țării

Astăzi, 21 septembrie, a fost lansat programul „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale” finanțat de Uniunea Europeană. La evenimentul online au participat reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (ODIMM), delegației UE în Republica Moldova și reprezentanții contractantului de asistență tehnică, Vakakis and Associates SA.

Programul de asistență tehnică „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”, are ca obiectivul general „Contribuirea la îmbunătățirea calității condițiilor de viață în zonele rurale pentru o dezvoltare durabilă și favorabilă incluziunii Republicii Moldova” și va avea o durată de 29 luni, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, proiectul vine să îmbunătățească  accesul IMM-urilor din zonele rurale la instrumente și servicii pentru dezvoltarea afacerilor.

„Considerăm că oportunitățile acestui proiect sunt și mai accentuate în contextul pandemiei COVID-19, în măsura în care sectorul rural este unul dintre cele mai afectate. Politicile de sprijin pentru sectorul IMM va permite limitarea impactului asupra acestora și va consolida capacitatea de recuperare și reziliență”, a declarat secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii.

De asemenea, Lilia Palii a adăugat că realizarea acțiunilor proiectului vin să complimenteze eforturile Guvernului în ceea ce privește facilitarea dezvoltării IMM-urilor în sectorul rural, dezvoltarea parteneriatelor în afaceri, precum și sporirea competitivității și încurajării spiritului inovator.

Menționăm că în Republica Moldova, 99% din toate întreprinderile sunt întreprinderi mici și mijlocii, dintre care 80% sunt clasificate ca microîntreprinderi, cu mai puțin de 10 angajați.

Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, a declarat că acest proiect este o contribuție din partea UE la formularea și implementarea unei politici consistente de sprijinire a IMM-urilor din Republica Moldova, cu accent pe zonele rurale care sunt cele mai vulnerabile la amenințările existente și potențiale. În același timp, reprezentantul Delegației UE a declarat că mizează pe o colaborare eficientă cu beneficiarii pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului.

„În acest moment crucial, ODIMM vede proiectul ca pe o rampă de lansare către noi soluții de dezvoltare economică. Cu suportul Uniunii Europene, suntem dornici să oferim IMM-urilor din țara noastră asistență pentru reabilitarea în urma crizei COVID-19, pentru combaterea daunelor economice și să creăm noi oportunități de creștere și prosperare”, a menționat directorul general al ODIMM, Iulia Costin.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus