Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Maxim Popov, a participat, marți, 22 septembrie curent, la cea de-a doua ședință a Reuniunii Regionale EU4Environment. În cadrul evenimentului desfășurat online, a fost prezentată situația actuală privind implementarea proiectului în țările regiunii și în Republica Moldova, procesele de coordonare și comunicare, precum și strategiile statelor privind redresarea economică verde. De asemenea, participanții au discutat despre obiectivele și rezultatele atinse, precum și despre planurile de lucru pentru perioada 2020-2021.
Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, oficialul a transmis mulțumiri Uniunii Europene pentru suportul financiar acordat, Comisiei Europene – pentru coordonare eficientă și partenerilor de implementare pentru colaborare și muncă asiduă.
„Prin intermediul proiectului EU4Environment am reușit să evaluăm și să modificăm legislația în domeniul Evaluării Strategice de mediu, să elaborăm Regulamentul privind eco-etichetarea și să lansăm cursul de instruire privind economia verde pentru funcționarii publici, precum și pentru îmbunătățirea managementului Fondului Ecologica Național și elaborarea Manualului Operațional. Guvernul Republicii Moldova continuă activitățile curente în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și din Planul de Acțiuni a Guvernului pentru 2020-2023. Activitățile prioritare ale MADRM țin de domeniul managementului deșeurilor, de extinderea responsabilităților producătorului, de promovare a economiei verzi, monitorizarea calității aerului, reducerea emisiilor industriale, evaluarea impactului asupra mediului și conservarea biodiversității. Suportul continuu din partea EU4Environment în aceste domenii este înalt apreciat. În acest sens, ne dorim continuarea dialogului constructiv cu partenerii de implementare pentru a atinge rezultatele scontate, indicate în planul de lucrua țării noastre, în Sumarul consultărilor pe țară și în Sumarul ședinței Comitetului Național de Implementare a EU4Environment”, a menționat Maxim Popov.
Proiectul „European Union for Environment/Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment) are scopul de a acorda asistență țărilor Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în asigurarea utilizării durabile a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și bunăstării populației și stimulării creșterii economice. Proiectul este implementat în perioada 2019-2022. Acțiunea este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de cinci organizații partenere: OECD, UNECE, UNEP, UNIDO și Banca Mondială.