Cea de-a V-a reuniune a subcomitetului Republica Moldova-Uniunea Europeană pentru economie, aspecte sociale și sectoriale, Cluster II „Industrie și politici antreprenoriale, minerit și materie primă, turism, dreptul companiilor și guvernanță corporativă, protecția consumatorilor și fiscalitate” s-a desfășurat în format online.
În cadrul evenimentului, prezidat de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, au fost prezentate rezultatele obținute de Republica Moldova privind implementarea politicilor ce țin de Cluster II. Potrivit Iulianei Drăgălin, țara noastră a înregistrat progrese în preluarea practicilor europene privind dezvoltarea și implementarea politicilor și instrumentelor pentru facilitarea activității antreprenoriale și interacțiunii cu instituțiile publice.
În cadrul reuniunii au fost prezentate rezultatele implementării Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivității. Potrivit reprezentanților Republicii Moldova, acțiunile planificate pentru anul 2019 au fost realizate în proporție de 95,5%. De asemenea, Strategia de atragere a investițiilor pentru promovarea exporturilor pentru anii 2016-2020 a înregistrat o rată de implementare de peste 85%.
În ceea ce privește situația actuală din sectorul turismului și HoReCa, s-a menționat că acestea sunt cele mai afectate de criza pandemică. În această perioadă, MEI a identificat soluții de suport pentru agenții economici din industria turismului. Printre acestea sunt reducerea de la 20% la 15% a TVA pentru întreprinderile din domeniul HoReCa, subvenționarea dobânzilor întreprinderilor care au obținut în perioada pandemică credite bancare sau nebancare, oferirea posibilității de a activa în baza patentei de întreprinzător ghizilor, caselor rurale, dar și prestatorilor de unele servicii de agrement din cadrul programelor turistice.
În pofida situației pandemice, progresele înregistrate de Republica Moldova au fost apreciate de partea UE, acțiunile fiind realizate practic în totalitate. Republica Moldova a reiterat angajamentul său de armonizare a legislației naționale cu cea europeană în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere. La rândul său UE și-a reconfirmat asistența și suportul pentru țara noastră în vederea avansării pe calea integrării europene.
Menționăm că Cluster II face parte din cadrul subcomitetului Republica Moldova-Uniunea Europeană pentru cooperare economică și alte tipuri de cooperare sectorială, și servește drept o platformă de actualizare a evoluțiilor de către ambele părți în domeniile respective, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.09.2020Politicile industriale şi antreprenoriale pe agenda subcomitetului Republica Moldova-Uniunea Europeană pentru economie, aspecte sociale și sectoriale
Comentarii (0)