Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța și Managerul de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi, au semnat Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.
Costul total al proiectului constituie 92 milioane euro și are drept scop continuarea eforturilor de modernizare a infrastructurii termoenergetice a S.A. Termoelectrica, începute în cadrul Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizat cu energie termică din 2015. Acțiunile incluse în Proiect urmăresc majorarea eficienței și fiabilității producerii energiei termice în mun. Chișinău, precum și îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor de termoficare.
Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, beneficiarul final al proiectului este populația orașului Chișinău, care locuiește în blocuri de apartamente și case conectate sau care urmează a fi conectate la Sistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică și/sau clădiri publice și administrative, inclusiv grădinițe, școli și spitale, precum și clădiri industriale și comerciale: „Persoanele vor beneficia de o fiabilitate îmbunătățită a furnizării energiei termice, o calitate mai bună a serviciilor de termoficare, un control mai bun al consumului de căldură și un nivel mai înalt de confort”.
Astfel, în cadrul proiectului urmează să fie optimizată platforma de generare a energiei termice și electrice prin modernizarea generării Centralei electrice cu termoficare (CET) Sursa 1, majorarea eficienței procesului de cogenerare, dezvoltarea și instalarea unui sistem informațional de management pentru S.A. Termoelectrica, precum și dezvoltarea și instalarea unui sistem de simulare hidraulică modern și interactiv. O altă componentă a acestui proiect prevede investiții în eficiență energetică în clădirile publice și rezidențiale selectate, inclusiv investițiile pilot de trecere la distribuția pe orizontală și reabilitare termică.
De asemenea, din acest împrumut se va finanța sprijinul acordat Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energetic (UCIPE) pentru activitățile de gestionare a proiectului, cum ar fi aspectele fiduciare, de salvgardare, monitorizare și raportare a proiectului și Costurile Operaționale, inclusiv prestarea serviciilor de consultanță, precum și efectuarea auditurilor în cadrul proiectului.
Instituțiile implementatoare a proiectului sunt S.A. Termoelectrica și Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energetic, subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Termenul maxim de implementare este până la 31 decembrie 2025. Maturitatea împrumutului este de 30 de ani, inclusiv 5 ani perioada de grație. Rata dobânzii este flotantă.
Potrivit Ministerului Finanțelor, pentru a intra în vigoare Acordul de împrumut urmează a fi supus procedurii de ratificare de către Parlament, conform Legii nr. 595/1999 privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova, cât și îndeplinite precondițiile stipulate în Acordul semnat cu Banca.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.10.2020Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială au semnat un Acord de împrumut privind continuarea modernizării infrastructurii termoenergetice din mun. Chișinău
Comentarii (0)