Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2020

248 afaceri private ale tinerilor antreprenori finanțate prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”

248 afaceri private ale tinerilor antreprenori finanțate prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”

Prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”,  lansat în anul 2019 de Ministerul Finanțelor, sunt finanțate 248 afaceri ale tinerilor antreprenori, în sumă totală de 154,3 milioane lei.

În 9 luni ale anului 2020 au fost creditate 101 de sub-proiecte în valoare de 59,4  milioane lei.

Programul este extins în toate raioanele țării și este implementat  prin filialele și agențiile a 9 Instituții Financiare Participante intermediare, care își asumă toate riscurile de credit.

Cele mai multe sub-proiecte au fost prezentate și finanțate în UTA Găgăuză, Râșcani, Hâncești, Glodeni, Anenii Noi, Chișinău, Drochia.

Ratele promoționale de recreditare pentru tineri sunt fixe atât pentru instituțiile financiare participante, cât și pentru beneficiarii finali, stabilită pentru toată perioada de acțiune a sub-împrumuturilor, care  nu vor depăși 6,3- 6,5 la sută.

Pentru anul curent Programul „Facilitatea de Creditare a Tinerilor” dispune de încă 40,6 milioane lei, care pot fi alocate pentru finanțarea sub-proiectelor eligibile ale tinerilor.

Scopul Programului este de a facilita accesul tinerilor la resurse financiare avantajoase pentru dezvoltarea afacerilor viabile, crearea și menținerea locurilor de muncă.

Beneficiari ai Programului pot deveni persoanele fizice sau juridice cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani care dețin cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii/afacerii. Suma maximă a unui împrumut este de 1,5 milioane lei. Pentru a păstra ratele promoționale, afacerile, întreprinderile, sub-împrumuturile tinerilor nu se vor cesiona, dărui, sau înstrăina în primii 2 ani de acțiune a creditului, urmând scopul implementării cu succes a afacerii finanțate. Domeniile de activitate eligibile sunt afacerile cât în agricultură în zonele rurale ale țării, atât și în orice alte domenii de activitate eligibile pe tot teritoriul țării, inclusiv afaceri noi înregistrate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus