În debutul ședinței de Guvern, premierul a informat publicul că Agenția Proprietății Publice (APP) a vândut astăzi, în cadrul unor licitații cu strigare, patru bunuri de stat în sumă totală de 305 milioane lei. Terenurile, amplasate pe str. Vasile Lupu din capitală, au o suprafață de 7 hectare. În mediu, valoarea unui ar estimează 20 mii de euro. Totodată, au fost vândute și 2 întreprinderi de stat. Premierul a precizat că în bugetul de stat pentru 2021 este prevăzută o sumă de 700 de milioane de lei din privatizări, iar astăzi bugetul a fost completat cu o parte din această sumă.
Pe 3 noiembrie vor mai fi scoase la privatizare încă 6 terenuri și bunuri ale statului din mun. Chișinău. Ion Chicu a îndemnat agenții economici și investitorii să participe în cadrul licitațiilor.
Executivul a susținut inițiativa legislativă cu scopul de extindere a suprafeței Zonei Economice Libere, prin crearea unei noi subzone a Zonei Antreprenoriatului Liber-Parcul de Producție „Valkaneș”, în municipiul Comrat. Actualmente, în componența Zonei Libere se includ terenuri cu o suprafață totală de 199 ha. Proiectul va determina construcția unui complex modern pentru plasarea Biroului Regional pentru situații de Urgență, va contribui la crearea locurilor noi de muncă și va avea efect benefic asupra dezvoltării socio-economice a regiunii. De asemenea, s-a decis transmiterea unei sonde arteziene din administrarea MAI în gestiunea Parcului de Producție, asigurând astfel accesul la apă potabilă și sanitară pentru minim 4 rezidenți cu un număr de 230 angajați.
Stațiunile Tehnologice pentru irigare din Hîncești, Briceni, Vulcănești, Drochia și Orhei vor fi dizolvate. Aceste Întreprinderi de Stat au un utilaj învechit și datorii acumulate de peste 13,2 milioane de lei. Agenția Proprietății Publice (APP) va asigura transmiterea barajelor, digurilor de protecție împotriva inundațiilor și a căilor de acces din gestiunea întreprinderilor în proces de lichidare în administrarea Agenției „Apele Moldovei”. Astfel, APP propune să fie vândute activele celor cinci întreprinderi de stat, estimate la 57,3 mil. lei pentru a stinge datoriile invocate.
„Întreprinderi din domeniul irigării avem, dar irigare nu avem. Ceea ce avem este doar ștampila directorului și contabilului acestor întreprinderi, care generează doar pierderi. Noi ca stat trebuie să investim în acele conducte magistrale, astfel încât mai mulți agricultori să se poată conecta la sursele de apă”, a spus premierul.
Cabinetul a prelungit termenul de aplicare a Regulamentului cu privire la achizițiile publice necesare pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19. Astfel, achiziționarea bunurilor, efectuarea serviciilor și lucrărilor necesare în procesul de combatere a pandemiei vor putea fi făcute și după ridicarea stării de urgență în sănătate publică. Totodată, Guvernul a extins până la 30 noiembrie, termenul de aplicare a unor măsuri pe perioada stării de urgență. Astfel, vor fi menținute dreptul la sporul lunar de până la 100% pentru angajații care muncesc în condiții de risc, achitarea indemnizației unice de 16.000 de lei angajaților instituțiilor medicale, care s-au infectat cu COVID-19.
Guvernul a avizat proiectul de lege ce prevede implementarea unor măsuri de promovare a plăților fără numerar. Autorii proiectului susțin că odată cu reducerea numerarului în economie, va fi diminuată rata de evaziune fiscală, a corupției în muncă, finanțării terorismului, criminalității și a spălării banilor. Totodată, inițiativa va contribui la reducerea cheltuielilor ce țin de de imprimarea, manipularea, circulația, transportul securizat al numerarului.
Guvernul a aprobat Programul National de Dezvoltare a Apiculturii în Republica Moldova pentru anii 2021-2025 și Planul de acțiuni pentru 2021-2022. Scopul Programului este de a crește competitivitatea sectorului apicol în următorii 5 ani. În rezultat, se urmăresc obiectivele de dublare a numărului de familii de albine, până la 300 de mii; procesarea produselor apicole cu valoare adăugată, prin crearea centrelor apicole și grupuri de producători; etc. Costurile pentru implementarea programului în următorii 5 ani reprezintă 1,1 miliarde lei, dintre care 781 mil. lei urmează a fi prevăzute în bugetul de stat, în limita posibilităților. Beneficiile directe se estimează a fi de 4 ori mai mari decât investițiile din buget.
De asemenea, Executivul a aprobat modificări la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, inclusiv modul de repartizare a mijloacelor FNDAMR. „Există necesitatea revederii cardinale în privința subvenționării în agricultură. Este timpul să revedem prioritătile. Vom susține agricultorii la procurarea tehnicii, dar nu trebuie să uităm de irigare și alte aspecte menite sa eficientizeze activitatea agricolă. Am solicitat sa inlcudem condiționalitatea respectării asolamentului. Altimnteri vom continua sa distrugem terenurile, sa exportăm materia primă altora care ulterior ne vând de 3-4 ori mai scump produsele”.
Guvernul a aprobat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de alocare a 2 milioane 62 mii lei Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, unde au fost grav afectate mai multe case și terenuri din diferite localități, inclusiv din orașul Comrat, în urma ploilor abundente din 29 septembrie. Totodată, alte 600 mii de lei vor fi oferite pentru reparația rețelelor electrice interne a Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.10.2020Executivul a suplinit astăzi bugetul de stat cu 300 milioane de lei, în urma unor licitații publice
Comentarii (0)