Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2020

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință, pentru a examina mai multe subiecte importante de pe agenda propusă

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință, pentru a examina mai multe subiecte importante de pe agenda propusă

Au fost prezentate informațiile privind evoluția situației epidemiologice. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, instituțiile medicale dispun de suficiente locuri, inclusiv  în terapie intensive, pentru tratamentul  persoanelor infectate cu COVID-19.

Prim-ministru s-a interest despre pregătirea secțiilor de vot în străinătate. ”Autoritățile au întreprins toate măsurile necesare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să-și poată exercita în siguranță dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Echipamentul medical de protecție și buletinele de vot au fost livrate birourilor electorale, inclusiv celor din afara țării”, a menționat ministrul Oleg Țulea. „Ambasadele conclucrează cu autoritățile statelor în care au fost introduse restricții de deplasare. Monitorizăm evoluțiile și intervenim acolo unde este cazul”, a menționat ministrul de externe.

Premierul a fost informat și despre lucrările de reabilitare a infrastructurii din cadrul proiectului ”Drumuri bune pentru toți” au fost finalizate în proporție de 65%: „Mai mulți primari sunt îngrijorați că lucrările nu vor fi finalizate în termeni. Vă rog să mobilizați mai mulți agenți economici, ca să reușim cu implementarea proiectului”, a menționat premierul.

Potrivit unui comunicat difuzat de guvern, a fost prezentat spre aprobare proiectul de lege privind activitatea de asigurare și reasigurare, elaborat în concordanță cu prevederile Acordului de asociere RM-UE. Documentul prevede implementarea unui șir de acțiuni, cu scopul consolidării sectorului de asigurări.

Părinții cu patru și mai mulți copii vor beneficia de poliță de asigurare medicală obligatorie gratuită. Un document în acest sens, elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prevede acordarea statutului de persoană asigurată pentru părintele care exercită creșterea și educarea a patru și mai mulți copii pentru perioada în care cel puțin un copil are vârsta de până la 18 ani.

Executivul a aprobat componența nominală a Comisiei naționale privind schimbările climatice, care a drept obiectiv coordonarea la nivel național a activităților de implementare a prevederilor Convenției ONU privind schimbările climatice. Comisia va fi constituită din 17 membri.

A fost aprobat mecanismul de plată a prestațiilor de asigurări sociale prin intermediul serviciului MPay. Totodată, a fost ajustat cadrul normativ ce ține de asigurarea cu pensii a militarilor şi a altor categorii de funcționari cu statut special. Astfel, persoanele care se încadrează în această categorie vor putea beneficia de alocația lunară suplimentară indiferent de faptul dacă sunt sau nu beneficiari de pensii ori alocaţii sociale de stat.

Va fi semnat Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Misterul Tineretului şi Sportului al Republicii Bulgaria privind cooperarea în domeniile tineretului și sportului. Înțelegerea prevede implementarea unor programe de leadership şi de dezvoltare personală pentru tineri, participarea la evenimente internaţionale de tineret, etc.

Ministrul Pavel Voicu a prezentat proiectul cu privire la instituirea medaliei comemorative ,,30 de ani ai Poliției Republicii Moldova”. Distincția va fi conferită angajaților și pensionarilor MAI în semn de recunoștință și apreciere a meritelor deosebite în activitate, precum și altor persoane pentru contribuție la dezvoltarea relațiilor de colaborare sau pentru servicii remarcabile aduse Poliției Republicii Moldova.

La finalul ședinței, premierul a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să  participe la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, menționând că Guvernul a întreprins toate măsurile necesare pentru excluderea oricărui pericol de sănătate: „Guvernul, CEC și toate instituțiile responsabile au depus tot efortul pentru a organiza acest scrutin în mod democratic, liber, astfel încât toți cetățenii să poată participa la acest exercițiu, inclusiv cei care se află peste hotarele țării. Pentru ca scrutinul să fie validat, trebuie să se prezinte la vot cel puțin o treime din cetățenii cu drept de vot. Nu trebuie să admitem repetarea turului I, pentru că asta va însemna o perpetuare a instabilității”, a conchis premierul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus