APL Chișinău informează că spitalele municipale care tratează pacienți infectați cu COVID-19 au ajuns la capacitatea maximă de internare, or, cele 1042 de paturi existente în cadrul instituțiilor din capitală sunt ocupate. Totodată, în unitățile spitalicești mai pot fi primiți zilnic câte 5-10 pacienți, din contul persoanelor care se externează.
Astfel, îndemnul municipalității către cetățeni este de a fi solidari cu medicii, cu instituțiile statului și cu cei din preajma noastră, prin respectarea măsurilor de siguranță, în special purtarea măștii de protecție, inclusiv în spații deschise.
Boris Gîlcă, șef adjunct al Direcției generale asistență socială sănătate a informat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale că sistemul medical este bine pregătit în continuare pentru acordarea asistenței specializate, fiind dotat cu medicamente, echipamente și consumabile, pentru salvarea pacienților în stare critică, însă locurile în secțiile de terapie intensivă sunt ocupate.
În acest sens, autoritățile locale colaborează cu Ministerul Sănătății și cu celelalte spitale de rang republican, pentru a face față acestor presiuni. Totodată, se prevede ca în perioada următoare să fie activate și cele 200 de paturi pregătite la Centrul COVID Chișinău de la MOLDEXPO, pentru a putea acorda asistența medicală tuturor celor care necesită aceste servicii.
„Putem face față împreună pandemiei COVID prin respectarea normelor de sănătate publică impuse de autorități, inclusiv prin purtarea obligatorie a măștii de protecție", a subliniat responsabilul de la Direcția generală asistență socială și sănătate.
În context, primarul general, Ion Ceban, a menționat că angajații din cadrul municipalității trebuie să fie un exemplu pentru cetățeni, prin purtarea obligatorie a măștii. Pentru că alți angajați fac mult mai mult pentru salvarea vieților omenești: miile de lucrători din domeniul ocrotirii sănătății care lucrează în echipamente speciale, lucrătorii din învățământ sau cei care prestează servicii gospodărești etc.
„Haideți să încetăm să ne lamentăm și să facem tot posibilul pentru a reuși să minimizăm numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 prin elementare măsuri de siguranță. Iar acest lucru este necesar, pentru a evita revenirea la restricțiile de odinioară sau care sunt impuse și acum în alte state europene. Deci, rog să fim înțelegători și responsabili", a conchis edilul.
Amintim că în caz de înrăutățire a stării de sănătate, cetățenii sunt chemați să contacteze serviciul de urgență „112".
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.11.2020APL Chișinău informează că spitalele municipale care tratează pacienți infectați cu COVID-19 au ajuns la capacitatea maximă de internare
Comentarii (0)