Amendamentele care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare și care au fost avizate negativ de către Guvern vor fi considerate respinse și nu vor fi supuse examinării de Parlament. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Regulamentului Parlamentului.
Autorii proiectului propun includerea unor prevederi referitoare la regimurile de examinare a proiectelor de acte legislative. Inițiativele legislative vor putea fi examinate în mod ordinar, în mod prioritar, în procedură de urgență și în procedură simplificată. În cazul procedurii de urgență, Președintele Parlamentului stabileşte termenul-limită pentru prezentarea de către comisia permanentă sesizată în fond a raportului privind proiectul de act legislativ, care nu poate depăşi 10 zile lucrătoare. În cazul examinării proiectelor de acte legislative în mod prioritar, termenii procedurali se reduc în jumătate.
Potrivit proiectului, Guvernul va fi obligat să prezinte Parlamentului avizul în termenul solicitat. În același timp, Parlamentul nu va putea examina în ședință plenară proiectele de lege, propunerile legislative și amendamentele asupra cărora Guvernul nu a prezentat aviz.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea PSRM și a fost elaborată pentru a ajusta Regulamentul Parlamentului la interpretările Constituției făcute de Curtea Constituțională în partea ce ține de unele proceduri legislative.
Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2020Regulamentul Parlamentului ar putea fi modificat la capitolul ce ține de unele proceduri legislative
Comentarii (0)