Piața de asigurări și reasigurări va fi reglementată de o nouă lege. Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare a fost elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale, în cadrul proiectului de asistență tehnică ”Reforma pieței de asigurări din Moldova”.
Proiectul a fost aprobat, astăzi, cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sala ședințelor plenare, în prima lectură.
Legea urmărește consolidarea sectorului de asigurări și pregătirea pieței pentru așa-numită ”Solvabilitate II” – punerea în aplicare a cerințelor de guvernanță internă și de gestionare a riscurilor de către companiile de asigurări, sporirea capacităților angajaților CNPF pentru evaluarea guvernanței și riscurilor, etc.
”Solvabilitatea II” se referă la cerințe cantitative, printre care capitalul minim și de solvabilitate; cerințe calitative, inclusiv managementul riscului, actuarial, de control intern și de audit intern; cerințe de raportare.
Printre prevederile legii sunt statuarea managementului riscului; cerința de capital minim care va fie realizată etapizat, timp de trei ani; transparența informației oferite publicului; condiții de licențiere a societăților de asigurare/reasigurare; îmbunătățirea procesului de supraveghere; modalitatea de gestiune a crizelor; competențele CNPF în calitate de supraveghetor; activitatea intermediarilor, etc., anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare conține 124 de articole și poate fi consultat aici.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.12.2020Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare a fost votat, conceptual, în prima lectură
Comentarii (0)