Banca Europeană de Investiții, instituția de creditare a Uniunii Europene, va pune la dispoziția ProCredit Group 20 milioane EUR pentru a oferi o nouă linie de credit întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și susține redresarea mai rapidă a acestora în urma pandemiei COVID-19. Linia de credit poate fi pusă la dispoziție în mai multe monede, inclusiv în cea locală.
Investiția face parte dintr-un acord regional cu ProCredit Group în valoare de 55 milioane EUR, care permite crearea de linii de credit similare la băncile ProCredit Group din Ucraina (25 milioane EUR) și din Georgia (10 milioane EUR), cu scopul de a susține redresarea economică mai rapidă a țărilor partenere UE din vecinătatea estică în contextul COVID-19.
Această tranzacție oferă o finanțare foarte necesară întreprinderilor din Moldova pentru a rezolva problemele de capital circulant create de pandemia actuală. De asemenea, împrumutul BEI consolidează sectorul bancar național din Moldova și îi sporește capacitatea de a finanța redresarea economică a țării, se arată într-un comunicat remis presei, din numele Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Team Europe continuă să susțină redresarea economică a țărilor partenere UE din vecinătatea estică în contextul pandemiei COVID-19, într-un demers de solidaritate paneuropeană în aceste vremuri grele. Astfel, am creat noi surse de finanțare într-un moment în care un astfel de ajutor este crucial pentru supraviețuirea IMM-urilor noastre.
Așteptăm cu nerăbdare ca în viitor să extindem parteneriatul nostru astfel încât să permitem și mai multor companii să beneficieze de eforturile noastre comune de sprijinire creșterii și dezvoltării IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie”, a menționat Vicepreședinta BEI Teresa Czerwińska, responsabilă de operațiunile din Georgia, Moldova și Ucraina.
„În cadrul abordării Team Europe, pentru a face față provocărilor create de pandemia COVID-19, au fost mobilizate resurse considerabile de către toate instituțiile, Statele membre și instituțiile financiare UE, în special de către Banca Europeană de Investiții (BEI). În Republica Moldova, depunem cu toții eforturi pentru a furniza echipamentele sanitare necesare, a îmbunătăți accesul IMM-urilor la finanțare și a susține digitalizarea și ecologizarea economiei. Ajutorul din partea Team Europe este direcționat și spre domenii-cheie precum dezvoltarea locală, buna guvernanță, drepturile omului, statul de drept și combaterea discriminării. Sperăm ca această nouă linie de asistență din partea Băncii UE, adresată IMM-urilor din toată țara, să aducă beneficii tangibile, îmbunătățind astfel viața cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Erika Hasznos, însărcinat cu afaceri a.i., Delegația UE în Republica Moldova.
„Datorită relațiilor solide cu clienții și partenerii noștri, precum este BEI, am putut să acordăm sprijin eficient numeroaselor IMM-uri în aceste luni anevoioase. Liniile de credit de la BEI vor ajuta IMM-urile din Georgia, Moldova și Ucraina să depășească deficitele de lichiditate pe termen scurt și vor oferi sprijinul atât de necesar în monedele locale pentru proiectele lor de investiții. Ne așteptăm că astfel să poată profita de noi domenii de activitate și oportunități, ceea ce va ajuta la redresarea economică din anii următori. Avem încredere că aceasta va fi stimulată de o orientare structurală către investițiile favorabile climei și durabile din punct de vedere social și ecologic", susține Conducerea ProCredit Holding AG & Co. KGaA, societatea mamă a grupului ProCredit.
Team Europe: Afirmarea solidarității paneuropene în perioade de criză
Investiția BEI face parte din răspunsul general al Team Europe la pandemia COVID-19 și susține redresarea socială și economică durabilă a țărilor din vecinătatea estică a UE. Operațiunea susține IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare medie, care sunt coloana vertebrală a economiilor naționale și o sursă majoră de locuri de muncă în cele trei țări.
Garantată de Uniunea Europeană, investiția BEI permite ProCredit Group să își extindă activitățile de creditare fără a pune în pericol stabilitatea pe termen lung a sectoarelor financiare locale sau capacitatea acestora de a susține pe termen lung redresarea economică în contextul pandemiei.
Liniile de credit vor fi mai atrăgătoare datorită condițiilor mai flexibile permise de măsurile BEI pentru situații de urgență, impuse de pandemia COVID-19. Aceste măsuri pentru situații de urgență fac parte din eforturile Team Europe de a susține țările partenere din vecinătatea estică pe durata pandemiei.