Consiliul de administrație al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină s-a întrunit marţi, 29 decembrie, în ultima şedinţă din acest an. Directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a prezentat în debutul şedinţei informaţii detaliate cu privire la executarea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în primele 11 luni ale anului curent.
Astfel, pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul sistemului asigurării obligatorii de asistenţă medicală, în 2020 au fost contractate 455 de instituţii medico-sanitare publice şi private. Cheltuielile destinate serviciilor medicale au constituit în primele 11 luni peste 8 miliarde 392 de milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate au fost orientate spre asistenţa medicală spitalicească.
Totodată, volumul total al mijloacelor financiare alocate pentru medicamentele parţial sau integral compensate a depăşit în 11 luni ale acestui an 555 de milioane de lei, ceea ce reprezintă cca 85% din suma anuală planificată.
Odată cu instituirea stării de urgenţă în sănătate publică, CNAM a încheiat acorduri adiționale cu instituțiile medico-sanitare publice pentru acoperirea cheltuielilor legate de combaterea COVID-19. În lunile martie-noiembrie, din fondurile AOAM au fost transferaţi în jur de 750 de milioane de lei pentru combaterea noului coronavirus.
La şedinţă s-a menţionat că, în perioada ianuarie-decembrie, reprezentanţii CNAM au efectuat peste 170 de evaluări în instituţiile medico-sanitare şi farmaceutice contractate pentru a monitoriza volumul şi calitatea serviciilor medicale prestate, precum şi gestionarea mijloacelor provenite din fondurile AOAM.
În urma evaluărilor, au fost constatate servicii raportate nejustificat, servicii medicale prestate sub nivelul cerut al volumului şi calităţii, cazuri de prescriere neregulamentară a medicamentelor compensate, de utilizare a mijloacelor financiare provenite din fondurile AOAM în alte scopuri decât realizarea Programului unic al AOAM etc.
În consecinţă, serviciile prestate sub nivelul cerut al volumului şi calităţii sau cele raportate nejustificat nu au fost validate şi, respectiv, nu au fost acceptate spre plată. Totodată, prestatorii de servicii medicale care au utilizat mijloace financiare provenite din fondurile AOAM în alte scopuri decât executarea Programului unic au fost obligaţi să returneze banii în conturile CNAM şi să achite penalităţile.
Un alt subiect pus în discuţie în cadrul şedinţei a vizat proiectul devizului de venituri şi cheltuieli al fondurilor AOAM pentru anul viitor, care a fost aprobat de membrii Consiliului de administraţie. Documentul prevede venituri de peste 11 miliarde 144 milioane de lei şi cheltuieli de peste 11 miliarde 344 milioane de lei, cu un deficit de 200 de milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2020, este planificată majorarea veniturilor cu aproape 2 miliarde 761 milioane de lei sau cu cca 33% şi a cheltuielilor cu aproape 2 miliarde 961 de milioane sau cu 35,3%.
Cea mai mare parte a cheltuielilor, în jur de 11 miliarde 181 de milioane de lei, revine fondului pentru achitarea serviciilor medicale (fondul de bază). Banii vor fi utilizaţi pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 45 de milioane de lei, iar în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 15 milioane. Zece milioane de lei reprezintă cheltuielile planificate pentru fondul de rezervă, iar alte 92,7 milioane - pentru fondul de administrare a sistemului AOAM.
Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
30.12.2020Decizii ale Consiliului de administraţie al CNAM
Comentarii (0)