Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2021

Realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în domeniul energie, mediu, politici climatice, transport și protecție civilă au fost discutate în cadrul Subcomitetului de profil

Realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în domeniul energie, mediu, politici climatice, transport și protecție civilă au fost discutate în cadrul Subcomitetului de profil

În perioada 24 – 25 februarie, în format de videoconferință s-a desfășurat cea de-a 6-a reuniune a Subcomitetului Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru energie, mediu, politici climatice, transport şi protecţie civilă. Această reuniune este prima din acest an în cadrul dialogului instituționalizat cu Uniunea Europeană și este axată pe monitorizarea implementării Acordului de Asociere.  

Evenimentul a fost co-prezidat de către Serviciului European pentru Acţiune Externă și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, incluzând reprezentanții Comisiei Europene, Secretariatului Comunității Energetice, Delegației UE în Republica Moldova, precum şi ai instituțiilor naționale relevante: Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

În contextul prezentării evoluțiilor înregistrate în sectorul cooperării energetice, o atenție  aparte a fost acordată dezvoltării proiectelor de infrastructură în vederea asigurării securității energetice a țării.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul protecției civile, Republica Moldova a prezentat activitățile întreprinse la nivel național pe parcursul anilor 2020 și 2021 în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor provocate de situațiile excepționale. Autoritățile moldovenești au exprimat recunoștință pentru asistența umanitară acordată de către Austria, Polonia, Cehia și România, cu sprijinul Comisiei Europene, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE în contextul gestionării pandemiei COVID-19. La rândul său, UE s-a referit la perspectivele consolidării Mecanismului respectiv, în special ca urmare a lecțiilor învățate pe timpul pandemiei.

La sesiunea dedicată mediului și acțiunilor climatice, discuțiile s-au axat pe progresele înregistrate și provocările întâmpinate în transpunerea legislației europene în domeniul calității aerului şi apei, gestionării deșeurilor, biodiversității, controlului poluării industriale și substanțelor chimice prevăzute de Acordul de Asociere. În vederea consolidării eforturilor globale comune de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a fost apreciată prezentarea de către Republica Moldova în adresa Secretariatului Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice a celei de-a doua Contribuții Naționale Determinate în conformitate cu angajamentele Acordului de la Paris privind schimbările climatice la care țara noastră este parte începând cu anul 2017.  

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, schimbul de informații și opinii, realizat în timpul reuniunii Subcomitetului Republicii Moldova – Uniunea Europeană pentru energie, mediu, politici climatice, transport şi protecție civilă, vine să contribuie la preluarea celor mai bune practici și standarde europene, precum și să faciliteze implementarea dinamică a prevederilor Acordului de Asociere în sectoarele vizate de eveniment.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus