Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert Grup", a desfășurat astăzi audieri publice, în format online, pe marginea proiectului „Modernizarea Parcului de Troleibuze al municipiului Chișinău", ce urmează a fi finanțat în baza emiterii de obligațiuni municipale.
Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Municipiului Chișinău urmărește atragerea unor resurse financiare de circa 99,2 milioane de lei.
Primarul General, Ion Ceban, a avut o intervenție în cadrul audierilor, de la București, unde ase află într-o deplasare de serviciu, în cadrul unui proiect al CALM.
Edilul a calificat inițiativa de realizare a proiectelor investiționale în baza emiterii de obligațiuni municipale pentru APL-uri, drept o provocare, unde Primăria Chișinău este unul din cei 3 beneficiari ai Proiectului inițiat de Centrul Analitic Independent „Expert Grup". „Am încrederea ca proiectul lansat va fi unul reușit și că punem bazele pentru noi instrumente financiare pentru Republica Moldova și pentru capitală", a menționat Ion Ceban.
La rândul său, Adrian Lupușor, director executiv al Centrului „Expert Grup", a precizat că în cadrul proiectului finanțat de Ambasada Olandei, vor fi susținute 3 primării din Republica Moldova: Chișinău, Ceadâr-Lunga și Sângera, în procesul de emitere a obligațiunilor municipale, care au fost selectate în baza unui concurs deschis, competitiv.
„Obligațiunile municipale sunt instrumente financiare care comportă un risc scăzut și o dobândă atractivă pentru investitor. Iar pentru Primăria Chișinău, ca emitent de obligațiuni este o oportunitate, fiind o sursă adițională de mobilizare de fonduri, pentru finanțarea investițiilor capitale", a precizat expertul.
În context, Vladimir Mitru, consilier în Cabinetul Primarului General, a precizat că municipalitatea a prevăzut 99 milioane de lei în bugetul pentru anul 2021, în scopul achiziționării de troleibuze. Totodată, în baza parteneriatului cu Centrul „Expert-Grup", s-a decis ca sursa de acoperire pentru o parte din unitățile de transport, 50 milioane lei, să fie asigurată din contul emiterii de obligațiuni municipale.
„Conform prevederilor contractului cu Uzina din Belarus, noi trebuie să achităm în avans troleibuzele, după care livrarea se face în termen de 3 luni după prima tranșă achitată. Astfel, 49 milioane de lei vor fi acoperiți în bază de credit, iar restul, în baza emiterii obligațiunilor municipale. Trebuie să inițiem procesul de achiziționare la început de an, pentru ca în a II-a jumătate a anului 2021 să avem deja troleibuzele pe străzile orașului", a precizat consilierul primarului general.
Conform legislației naționale, obligațiunile municipale sunt instrumente de datorie ce pot fi emise de autorități ale administrației publice locale. În baza acestor instrumente, APL se poate împrumuta pentru a obține finanțare, de regulă pentru investiții capitale.
Experiența mai multor state demonstrează că obligațiunile municipale reprezintă oferirea de oportunități pentru dezvoltarea locală. Cele mai răspândite avantaje pentru comunitățile locale urmare a utilizării obligațiunilor municipale sunt flexibilitatea în stabilirea termenilor și condițiilor de rambursare, povara echitabilă a costurilor și accesul la beneficii, evitarea costurilor adiționale prin finalizarea mai rapidă a proiectelor, acces la resurse nerambursabile din fonduri europene și alte fonduri de dezvoltare și creșterea vizibilității și a încrederii investitorilor.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2021Desfășurarea audierilor publice pe marginea proiectului „Modernizarea Parcului de Troleibuze al RTEC", cu finanțarea în baza emiterii de obligațiuni municipale de către APL Chișinău
Comentarii (0)