Nezavisimaia Gazeta: Uniunea Europeana ar putea cere Rusiei sa-i incredinteze ei soarta Transnistriei
Uniunea Europeana ar putea cere Rusiei sa-i incredinteze ei soarta Transnistriei. Potrivit expertului Alexander Rarh, acesta va fi principalul subiect al summitului trilateral Rusia-Germania-Franta, care se va desfasura in perioada 17-18 octombrie, scrie NG.
ba nu supraestimez rolul SUA. Intrebat de CNN, pe 10 ausugt, daca Saakashvili chiar credea ca armata georgiana va putea sa faca fata armatei ruse, acesta spunea ca ar trebui sa fie nebun daca ar fi crezut asta. Atunci pe ce conta Saakasvili?... pe ce conta cind spunea ca razboiul nu e intre Georgia si Rusia ci intre Occident si Rusia? ce vroia sa spuna cind declara ca georgienii iubesc libertatea si America si ca din cauza asta sunt ucisi de rusi? Bineinteles, cauta sustinerea SUA pe care a contat in primul rind.Poate ai dreptate cind spui ca "Georgia are nevoie de sustinere militara, nu de sustinere financiara sau morala". Bine, si unde este aceasta sustinere militara in forma de care vorbea acelasi Fukuyama? ca doar o astfel de sustinere ar putea echilibra raportul de forte in Georgia. Adevarul e ca SUA nu prea pot face multe acolo. Daca ar fi putut ar fi facut-o. Nu degeaba se aud voci precum ca razboiul ruso-georgian ar fi "groparul unipolaritatii".Rolul SUA insa este doar un factor. o marte parte a raspunsului la criza din caucaz e in modul in care liderii georgieni percep contextul international (la fel ca si liderii americani). Altii ar spune ca e vorba de lipsa de democratie in Georgia, nationalismul georgian, vanitatea etc. etc. Si, nu in ultumul rind, rolul Rusiei si a capacitatilor sale. Nimeni nu-si face iluzii in privinta rusilor. intrebarea e pina unde au puterea si interesul sa mearga? in Caucaz, situatia se prezenta destul de roz pentru ei, iar Saakashvili le-a facut jocul. Apoi, ce inseamna "daca SUA evita conflictul, Rusia va percepe acest lucru drept o vulnerabilitate a Vestului si va merge mai departe"? eu, prin "evitarea conflictului" aveam in vedere un mesaj clar din partea SUA ca un razboi care ar implica Rusia este inacceptabil. Georgienii nu tre' sa-si faca iluzii si sa aleaga drumul cel mai scurt si cel mai riscant. Despre integrarea Georgiei in NATO, am mari dubii ca e reala optiunea asta fara renuntarea definitiva la regiunile separatiste. Dar si asa, nu cred ca europenii vor risca securitatea lor pt Georgia. Occidentul poate sa ofere multe insa integrarea in Nato este f problematica. Comparatia cu Romania nu este relevanta. Unde se afla Romania si unde Georgia?... Ce era Rusia in anii '90 si cine e ea acum?... cum se prezenta rolul de lider al SUA atunci si cum arata el acum?... ...Iar conflictele niciodata nu o sa dispara din r.i. dar ele pot fi de multe ori evitate sau limitate, iar razboiul din Georgia putea fi evitat.
u6fdli iplkibzibbty
jtw63G , [url=http://nidvolxyvumk.com/]nidvolxyvumk[/url], [link=http://tattlpioqmmq.com/]tattlpioqmmq[/link], http://igtuoajgfslk.com/